Elämäni soundtrack

On uskomattoman mielenkiintoista kuinka joistakin kappaleista, kaikkein ärsyttävimmistä korvamato-renkutuksista sydänjuuriamme syvältä liikuttaviin kyynelten heruttajiin tulee elämämme eri käänteissä musiikillisia merkkipaaluja, joiden kautta ja mukana pystymme käsittelemään elämäämme ja sen tapahtumia.

Kappaleita, jotka kulkevat mukanamme heikoimmilla hetkillämme, silloin kun koko elämä on tuntunut luhistuvan. Kappaleita, jotka nostavat meidät lentoon, silloin kun sisimmässämme tunnemme, että jotain suurta ja ainutkertaista on saapumassa elämäämme.

”Cause you make me feel
Cause you make me feel wild
You touch my inner smile
You got me in the mood
So come on make your move and free me”

Texas: Inner Smile

On kappaleita, joiden kautta saamme mahdollisuuden palata historiaamme, käydä läpi jo menneitä tapahtumia ja ihmissuhteita, tuntea jälleen kerran niitä samoja tunteita, joita emme kerran pystyneet käsittelemään, välttelemään tai vastustamaan.

Esimerkiksi televisiosta, radiosta tai netistä kuultuna, mainosmusiikkina, tai puhelimen soittoäänenä musiikki on aina mukanamme tavalla tai toisella. Vastaansanomattoman intohimon herääminen, syvimmän surun tai täydellisen tappion kokeminen, kovimman taistelufiiliksen luominen, kaikessa näissä musiikki on mukana.

Kaikki meitä tavalla tai toisella liikuttaneet kappaleet ovat elämän muistijälkiä pääkoppamme sisällä, sydämessämme, sielussammekin. Ne ovat muistojen askelmerkkejä, tunteitten vuoristorataa, joskus suuntana ylöspäin, joskus liukuessa niin jyrkkään alamäkeen, että se alkaa muistuttaa vapaata pudotusta.

Muistan kohdaltani kaikkein intensiivisimmässä ihmissuhteessani ajan, jolloin emme olleet muuten puheväleissä, mutta pidimme yhteyttä musiikkilinkein.

Minusta siinä oli jotain äärettömän kaunista, että silloinkin kun sanat pettivät meidät, läpi kaiken epäsovun ja turhan vääntämisen, kauniin sielun lähettämä musiikki tavoitti kuitenkin toisen kauniin sielun. Puhutteli, rakasteli, hellitteli, rauhoitteli, maanitteli, pyysi anteeksi ja kyllä – joskus nostatti myös lisää aaltoja, puhureita, myrskyjäkin. Kaikki osia suuressa ihmissuhteen palapelissä, joka kasvaa ja täydentyy ajan kuluessa, mutta josta ei koskaan tiedä onko se kesken, valmistumassa vai lopullisesti tiensä päässä.

”Ja ei oo mitään mitä ei vois sanoo,
meissä on pimeä mut meis on myös valo,

Mä oon kokonaan sun kun mä kaadun,
kun nousen näät musta sen todellisen laadun.”

Aurora: Kaikki mitä näät

Musiikki kantaa yli huonojen hetkien ja tekee hienoista hetkistä vielä hienompia, nostaa mieleen muistikuvia lapsuudesta, nuoruudesta, elämästä niin karuimmillaan kuin kauneimmilaankin.

Hyvä musiikki on muusikoiden, säveltäjien, sanoittajien, ja sovittajien saumatonta yhteistyötä. Niin musiikissa, kielessä, kuin ihmiselämässäkin on oma rytminsä, kohdatessaan auliin vastaanottajansa musiikki ja kuulijan sydän synkronisoituvat lyömään samaan tahtiin.

Silloin kun kaikki osuu saumattomasti yhteen, on tuloksena jotain ylimaallista, jotain joka liikuttaa ihmistä niin nyt, kuin vuosien, vuosikymmenien, jopa vuosisatojenkin jälkeen.

Kiitos musiikista 💗

IE

Musiikki: Kaikki kappaleet Youtubesta.

Add a Comment