Gimme Some lovin’

Nyt lomalla on aikaa ottaa käsittelyyn vanhoja asioita.

Olen esimerkiksi ollut Facebookissa jo reilusti yli 8 vuotta. Tuohon aikaan mahtuu monenlaista: runsaasti julkaisuja, niin omia kuin muidenkin, kommentoituja, peukutettuja, sydämitettyjä, joita FB nostelee esiin kuin tuoden uudemman kerran harkintaan tai käsittelyyn menneitä aikoja, tarinoita, siinä missä ihmisiäkin.

Noiden julkaisujen peukutuksista ja kommenteista nousee esiin mielenkiintoisia nimiä, suurin osa vieläkin mukana olevia nykyisiä kavereitani, toisaalta myös monia jo kauan sitten unohtuneita. Jotkut jo tästä elämästä seuraavaan siirtyneitäkin.

Keitä he olivat, miten ja missä heidät tapasin? Miten he saapuivat, miten ja milloin poistuivat? Ystäviä sieltä täältä, jotkut lähellä vieläkin, toiset taas kerran hyvinkin läheisiltä tuntuneita, mutta nyt jossain kaukana.

Mitä heille kuuluu tänään? Mistä syystä poistuivat aikanaan? Profiilikuvat, ihmissuhdestatukset, juttujen sisältö muuttunut, joillain nimikin. Nothing stays the same.

Some on kehitetty yhteydenpitoon, ihmisten väliseen kommunikaatioon. Joskus pitkään kirjoittaen, joskus pelkän rohkaisupeukun, sydänmuiskun tai kyynelhymiön ystävän julkaisuun laittaen. Jokainen reagointini, niin positiivinen kuin ehkä joku harvinainen kyseenalaistavakin, tulee kuitenkin aina sydämestäni.

Somen tarkoitus ei ole vaieta ja eristäytyä, vaan pysyä yhteyksissä yli maantieteellisten rajojen, joskus ajallistenkin rajojen. Silloinkin kun ei ole mahdollisuutta olla aivan iholla, mutta kuitenkin haluaa tehdä ystäville tiedettäväksi, että olen täällä ja tunteen tasolla mukana elämässäsi ja sen sattumuksissa.

Siksi minusta itsestäni ei ole tuntunut hyvältä, kun ystäväpiiriini on joskus eksynyt ihmisiä, joille huomasin hyvin pian kaverittamisen jälkeen olevani vain yksi numero muiden joukossa, vähäpätöinen ja väliaikainen, kasvoton tuttavuus kerran joskus jostain tavattuna. 1001. kaveri tuhannen todellisen (?) kaverin joukossa.

He olivat niitä ihmisiä, joille ghostaaminen tuotti enemmän iloa ja nautintoa kuin uusien kontaktien ylläpito ja kehittäminen. Ei jatkoon.

Kannustan, tuen ja peukutan ilolla ja täydestä sydämestäni todellisia ystäviäni ja esimerkiksi heidän yrittäjyyttään, mutta jos kaveripiireiihini ängetään vain saadakseen ilmaista mainostusta tai sen takia, että olen mukana jossain ryhmässä, mennään mustelmille. Se peli päättyy kuin seinään.

Joillekin some on välttämätön paha, joka on olemassa vain siksi kun kaikki muutkin tai kun on pakko pitää yhteyksiä. Ainoa pakko on kuitenkin vain ja ainoastaan ihmisen itsensä luoma, yhteyksiä voi halutessaan pitää muutenkin.

Itselleni ystävien lukumäärä ei ole koskaan ollut virtuaalislarbaani venyttävä asia. Mieluummin 10 hyvää ja läheistä ystävää, kuin 4999 ”whoever”-ihmistä jotka ovat vaan tarttuneet mukaan jostain, eivätkä puhu tai pukahda mitään yhteenkään päivitykseeni.

Itse olen poistanut tai blokannut ihmisiä piireistäni pääasiassa hiljaisuuden ja vetäytymisen takia, joskus harvoin suoranaisten ilkeiden valheiden takia tai henkilökohtaisten hyökkäysten kohteeksi jouduttuani. Niitäkin on kuitenkin tapahtunut. Joidenkin ihmisten modus operandiin näyttää kuuluvan niin somessa kuin elävässä elämässäkin henkilökohtainen trollaaminen ja loukkaaminen tavoilla, jotka eivät ole ymmärrettävissä, saati hyväksyttävissä.

En tietenkään ole täydellinen minäkään, olen saanut joskus pyytää anteeksi pikaisia reaktioitani ja etenkin liipaisinsormeni nopeutta. Joskus kun raastava tunne yksinjätetyksi tulemisesta ja kohdatuksi tulemattomuudesta on vuollut käristystarpeita sydänlihaksestani, niin Poista kavereista-nappi on ollut lähempänä kuin olisi uskonutkaan, joskus jopa lähempänä kuin itse ajatus napin käyttämisestä.

Monen ihanuuden kohdalla ollaan kuitenkin palattukin, tärkeintä on kai kuitenkin todeta: ”Never say never.”

Kerran etääntynyt ei ole välttämättä kadonnut lopullisesti. Tie on aina takaisin niille, jotka haluavat tuon tien luokseni tehdä rauhan tekemisen, ystävyyden ja keskinäisen hyväksymisen palauttamisen merkeissä, toivottavasti myös itselläni heidän luokseen siltä tuntuessa.

Hyvää alkavaa viikonloppua ystävät! 🙏

IE

Kuva: Gerd Altmann / Pixabay

Add a Comment