Henkisyyttä ja ”henkisyyttä”

Vuosien aikana henkisissä piireissä ja ympyröissä olen törmännyt monenlaisiin ihmisiin, myös monenlaiseen henkisyyteen ja sen ilmenemismuotoihin eri tilanteissa.

Kohdalle on sattunut ihmisläheistä, aidosti kauniita sieluja arvostavaa henkisyyttä.

Kaupallista henkisyyttä, jossa ihmisille tyrkytetään kuvaa siitä, että henkisyyttä voisi jotenkin ostaa ja myydä.

Pinnallista, ulospäin hyvältä näyttävää kaunista henkisyyttä, jolla yritetään syöttää kuvaa kauneuden ja henkisyyden liitosta, usein tuo kuva on vahvasti naimisissa myös kaupallisen henkisyyden kanssa. Kauneus myy, kauneudella myydään, kaunis myy. Paitsi tuotoksensa, myös itsensä.

Kun ulkomuodosta tulee markkinoinnissa oma itseisarvonsa ja myyntiargumenttinsa, henkeä ja sielua tärkeämpi asia, se vetää ympärilleen wannabe-henkisiä. Niitä, jotka haluavat olla sitä mitä suosikkinsakin ja tulla sellaiseksi, jopa tietämättään. Alitajunta on voimakas työkalu.

Olen törmännyt myös saarnaavaan hurma-henkisyyteen (kyllä, kirjoitin tuon sanan tarkoituksella oikein väärin), henkiseen hifistelyyn, sisäpiiristelyyn, ylimieliseen ryhmäparveiluun, jonka tarkoituksena on päteä ja yrittää osoittaa oma ja omiensa osaaminen ja ylivertaisuus niin sanottujen tavan tallaajien keskuudessa.

Onneksi elämässäni on myös upeita, ihania, kuvia kumartelemattomia oman tiensä kulkijoita, jotka tuovat inhimillisyyttä ja vastapainoa kaikkelle edellä mainitsemalleni.

Originelleja rakkauksia, main streamista poikkeavaa henkisyyttä, joka oikeasti ja rehellisesti arvostaa sitä mitä ihminen ja ja hänen sielunsa ovat, ei sitä miltä ihminen näyttää tai miten hän saa myytyä itsensä tai asiansa maailmalle.

Todellinen henkisyys ei ole sitä, että on lukenut ”eckhardtollensa, virtuensa, coellonsa ja luukanen-kildensä” ja väsännyt niistä oman maailmansa ja maailmankaikkeutensa ainoan oikean totuuden. Kun sitten sen jälkeen aletaan kasailla kaiken maailman tietäjä- ja näkijäryhmiä, joiden julistamalla mukatotuudella hakataan ylimielisesti otsaluuhun toisia, heidän mielestään kehittymättömämpiä ja väärässä olevia, niin siinä ollaan liian lähellä uskonnollista fundamentalismia ja fanatismia.

Opinkappaleista ja väitetystä oikeassa olemisesta tulee tärkeämpiä kuin kohdattavasta kanssaihmisestä. Todellinen henkisyys ei löydy toisten ihmisten kehittymättömän tai joidenkin mielestä ehkä jopa olemattoman henkisyyden kyseenalaistamisesta, arvostelusta tai naurettavaksi tekemisestä.

Myös tuohon olen yllättävän usein törmännyt, tuo jos jokin kertoo sen henkisyyden tason, jolla henkiseksi itseään väittävä ihminen todellisuudessa on. Jokainen meistä on omalla henkisellä tiellään siinä kohdassa missä meidän on tarkoituskin olla, kenelle tuo sitten pilkan ja ivan aihe onkin.

Henkisyys on osa ihmistä ja hänen jokapäiväistä vaellustaan. Kykyä ymmärtää ja muistaa oma pyhyytensä ja jumaluutensa kaikkien omien haasteidensa keskellä, se on kykyä kaatua ja nousta, kykyä kuunnella itseään ja sisintään, mutta myös arvostaa toisten tietä, haasteita, niistä selviytymistä.

Olla rehellinen, suora ja sanansa mittainen, tietää, että kaikella tehdyllä ja tekemättä jätetyllä on seurauksensa, ja toimia muita ja itseään kohtaan sen mukaan.

Kohdatessaan todellista henkisyyttä ja henkistä rehellisyyttä sen tuntee. Tietää, että se ei ole olemassa pelkästään pönkittämässä ihmisen omaa egoa tai tehokeinona antamassa itsestään maailmalle kuvaa jonakin larger than life-hahmona. Sitä ei voi välttämättä sanoittaa tai selittää, mutta sen tunnistaa ja tuntee sielussaan, luissaan ja ytimissään.

Todellinen henkisyys on lihaa ja verta, naurua ja kyyneleitä, halua ja kykyä olla paikalla, olla lähellä toista, olla aito. Kohdata ihminen oikeasti ihmisenä, kaunis sielu kauniina sieluna. Tuossa suhteessa luulen, että valtaosalla on vielä rutkasti tekemistä – jopa niillä kaikkein henkisimmilläkin meistä.

Tulevana viikonloppuna ovat Helsingissä Hengen ja Tiedon Messut, joilta löytyy AIVAN KAIKKEA ylläkertomaani. Parhaimmasta pahimpaan. Käykäähän katsomassa ja tutustumassa, keitä teistä tuo kiinnostaa.

Oikeasti henkistä tiistaita ja luonnollisesti myös loppuviikkoa meille kaikille! 🙏

IE

Kuva: Benjamin Balacz / Pixabay

Add a Comment