Vanhan Siamin kuningas

She said she was a dancer.
If I believed it, it was my business
She surely knew a thing or two about control.
It was snowing outside and in her soul
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Well, maybe you’re a dancer,
And maybe,
I’m the King of Old Siam.

Joskus elämäämme tuodaan ihmisiä, joiden tarkoitus meille avautuu vasta kun kaikki heidän kanssaan on ohi – eikä välttämättä aina edes silloinkaan.

Nämä ihmiset kohtaavat meidät eri kaavuissa, eri tilanteissa, näytellen ja edustaen meille jotain aivan muuta kuin mitä he todellisuudessa ovat. Me saamme heidät elämäämme jonkinlaisena yläkerran irvokkaana ”lahjana”.

Lahjana, joka antaa ja jatkaa antamistaan tuoden elämäämme, ei sitä mitä toivomme ja pyydämme, vaan juurikin jotain aivan päinvastaista.

Jos pyydämme rakkautta, saamme vastaanottaa tunteettomuutta, kylmyyttä ja välinpitämättömyyttä.

Jos toivomme lämpöä, saamme toistuvasti ympäri korvia naisen muotoiselta absoluuttiselta nollapisteeltä.

Jos toivomme läheisyyttä, meitä ”siunataan” ihmisellä, joka rakentaa aina ja joka tilanteessa sydämensä eteen muurin, jota hän ei anna minkään läpäistä – eikä edes anna siihen mahdollisuutta.

Ja jos toivomme totuutta ja rehellisyyttä, saamme elämäämme Miss Moscow’n, Tanssijattaren.

Jethro Tullin kappale ”Said She Was a Dancer”, kertoo tapaamisesta rautaesiriipun takana, siihen aikaan kun itä ja länsi olivat edellisen kerran toistensa vastavoimat, kylmän sodan aikaan. Mies ja nainen – länsi ja itä – kohtaavat, lupaavasta alusta ja suurista toiveista huolimatta kaikki päättyy vähemmän positiivisesti mollinuotteihin.

Tässä kappaleessa on aivan oma erikoinen katkeransuloinen tunnelmansa.

Huolimatta siitä, että se on kuulunut suosikkeihini julkaisemisestaan lähtien, kappaleen sanat ja niiden maailma avautuivat itselleni uudella tavalla vasta Tanssijattaren tavattuani, lähes 28 vuotta sen jälkeen kun biisi ensi kertaa levylle ja radioaalloille ujuttautui.

Jälleen yksi todiste taiteen ajattomuudesta ja syvästä koskettavuudesta hetkestä toiseen, ajast’ajasta toiseen, elämästä toiseen.

IE (vanhan Siamin kuningas)

Musiikki: Jethro Tull: Said She Was a Dancer

Add a Comment

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *