Vanhan Siamin kuningas

”She said she was a dancer.
If I believed it, it was my business.
She surely knew a thing or two about control.”

Joskus elämäämme tuodaan ihmisiä, joiden tarkoitus meille avautuu vasta kun kaikki heidän kanssaan on ohi – eikä välttämättä aina edes silloinkaan.

Nämä ihmiset kohtaavat meidät eri kaavuissa, eri tilanteissa, feikaten, näytellen, edustaen meille jotain aivan muuta kuin mitä he todellisuudessa ovat.

Me saamme heidät elämäämme yläkerran irvokkaana lahjana. Lahjana, joka antaa ja jatkaa antamistaan tuoden elämäämme ei sitä mitä rukoilemme, toivomme ja pyydämme, vaan juurikin jotain aivan päinvastaista.

Jos pyydämme rakkautta, saamme vastaanottaa tunteettomuutta, kylmyyttä ja välinpitämättömyyttä.

Jos toivomme lämpöä, saamme toistuvasti ympäri korviamme ihmisen, tässä nimenomaisessa tapauksessa naisen muotoiselta absoluuttiselta nollapisteeltä.

Jos toivomme läheisyyttä, meitä kirotaan ihmisellä, joka rakentaa aina ja joka tilanteessa itsensä ja sydämensä eteen läpäisemättömän muurin.

Ja jos toivomme avoimmuutta, totuutta ja rehellisyyttä, saamme elämäämme Miss Moscow’n, Tanssijattaren.

Jethro Tullin kappale She Said She Was a Dancer kertoo tapaamisesta rautaesiriipun takana silloin kun itä ja länsi olivat edellisen kerran toistensa vastavoimat, kylmän sodan aikaan. Mies ja nainen – länsi ja itä – kohtaavat, lupaavasta alusta ja suurista toiveista huolimatta kaikki päättyy vähemmän positiivisesti mollinuotteihin.

Tässä kappaleessa on aivan oma erikoinen katkeransuloinen tunnelmansa.

Huolimatta siitä, että se on kuulunut suosikkeihini julkaisemisestaan vuodesta 1987 lähtien, kappaleen sanat ja niiden maailma kolahtivat itseeni aivan uudella tavalla ja tasolla vasta tavattuani Tanssijattaren, lähes 28 vuotta sen jälkeen kun tuo biisi ensi kertaa äänilevylle, radioaalloille ja tietoisuuteeni ujuttautui.

Täydellisen tunnehaaksirikon tarkempiin yksityiskohtiin on enää turha mennä, mutta mitä tähän kauniiseen kappaleeseen tulee, kysessä on kuitenkin jälleen kerran yksi todiste taiteen ajattomuudesta ja syvästä koskettavuudesta hetkestä toiseen, vuodesta toiseen, ihmisestä ja ihmiselämästä toiseen.

”Well, maybe you’re a dancer,
and maybe,
I’m the King of Old Siam.”

Niinpä.

IE

Musiikki: Jethro Tull: She Said She Was a Dancer

Kuva: Rolando Marin / Pixabay

Add a Comment