Kolmatta linjaa takaisin

Kun Kolmatta linjaa askelin käyn mä herran, saa vanhat saatavat jokainen.

Fredin vuoden 1968 kappale ”Kolmatta linjaa takaisin” on paitsi hyvin edustava oman aikansa tuotos, toisaalta myös sisällöltään ja viritykseltään erittäin sopiva nykyisiinkin aikoihin.

Kappaleen päähenkilö palaa vuosien poissaolon jälkeen takaisin vanhalle kotikadulleen, Kolmannelle linjalle, jolta joutui kerran lähtemään rahattomana ja nöyryytettynä. Laulu kertaa sitä, kuinka jokainen hänen polullaan ollut saa takaisin sen mitä on päähenkilöllemme aiemmin aiheuttanut.

Velat kuitataan, monella tasolla.

Voin iskut ilkeät kostaa, jotka kerran sain.

Kappaleen kaiho ja suru kertovat kuitenkin myös toisesta todellisuudesta, kaikesta menetetystä. Siitä osasta elämänhistoriaa, joka toisella tavalla aikanaan auenneena ja toteutuneena olisi muuttanut ihmisen koko tulevaisuuden.

Tunnistan tuosta omien vanhempieni ja heitä edeltäneiden sukupolvien pettymyksen siihen, että siinä maailmassa jossa he elivät, elämän suurimmat unelmat ja toiveet eivät useinkaan toteutuneet.

Siihen, että joskus oman itsensä ja lähimpiensä hengissä säilymiseksi piti uhrautua, esimerkiksi lopettaa oma koulu kesken ja mennä töihin saadakseen nuoremmille sisaruksilleen edes leipää pöytään.

Tunnistan kappaleesta maailman, joka oli niin toisenlainen kuin tämä jossa nyt elämme.

Sitä maailmaa eivät nykyiset nuoremmat sukupolvet ymmärrä, eivätkä koskaan tulekaan ymmärtämään.

Jollain tasolla koen tuon olleen ja olevan – ehkä kasvatukseni ja oman historiani kautta – henkistä ja fyysistä todellisuutta myös itselleni, siinä mielessä tunnen myös laulun sanoman vahvan omakohtaisesti.

”Kun Kolmatta linjaa takaisin kuljen kerran,
niin tiedän, yhtä en koskaan saa.
On nuoruusaika tuo jäänyt taa.”

Ihmisen empaattisuudessa ja mukautuvassa luonteessa on äärettömän paljon hyvää. Toisen asemaan asettautumisessa, halussa ja kyvyssä auttaa. Olla toiselle.

Toisaalta kiltteyden kääntöpuolena urautuu usein hyvin nuoresta alkaen selittämään toisten ihmisten taholta koetun ilkeyden ja pahansuopuuden olevan jotenkin omaa syytä tai että kaiken taustalla ovat kiusaajan oman elämän ongelmat, josta häntä ei saa eikä voi syyllistää.

Herätkää kansalaiset.

Maailman vertauskuvana, oman elämän Kolmannelle linjalle palatessa on tehtävänä ja jäljellä vielä paljon tilien tasaamista.

Siinä mielessä yli 50 vuoden takainen Fredi viesteineen (kappaleen sanat kirjoitti Junnu Vainio) on ehkä nyt jälleen ajankohtaisempi kuin koskaan.

IE

Kuva: Jostain netistä, valitettavasti en tiedä tekijää. Jos joku tietää, niin kertokaa ystävät että saadaan kuvakrediitit kohdalleen, kiitos!  🙏

Add a Comment