MOT (Mikä on todistettu)

Viisaammat sanovat, että elämässä yhden oven sulkeutuessa toinen ovi aukeaa.

Vai niin.

Heidän täytyy tietää sisäsyntyisesti jotain, mistä allekirjoittaneella ei ole yhtikäs mitään ymmärrystä. Enää, vaikka ehkä joskus olikin. Kun on harhaillut viimeiset vuodet koko ajan suljetummissa käytävälabyrinteissä, sitä alkaa unohdella asioita. Niitäkin jotka joskus auttoivat, nostivat, kantoivat.

Sinänsä ajatuksena tuo on toki kaunis, kohottava ja tulevaisuudenuskoa luova, mutta ainakaan omalla kohdallani mikään MOT-juttu tekstin otsikonmukaisessa mielessä tuo ei ole ollut. Ympärilleni katsoessani en ole nähnyt vuosikausiin muita kuin sulkeutuneita tai sulkeutumassa olevia ovia.

Siinä mielessä on tuloksena kohdallani ollut pelkästään kylmä ja laskelmoitu yläkerran suorittama MOTitus.

Mahtaa jossain verhon toisella puolella pää-orkestraattori Universumia siipiveikkoineen naurattaa, kun ihmisiä – etenkin meitä aikoinaan rakkaudessamme avoimimpia, luottavaisimpia ja puhtaimpia – raahataan kuin pässiä narussa Hummerin vetokoukussa, kaasu pohjassa pitkin Elämä-Ringin formularadan etusuoraa.

Joku jossain haluaa saada meidät uskomaan, että meitä ohjataan elämän koettelemusten, tuskan ja surun kautta kohti jotain parempaa.

Jotkut saattavat tuollaisesta henkimaailman harrastamasta turvasanattomasta BDSM:stä nauttiakin, mutta minulle tuollainen ihmisen nöyryyttäminen ja tylyttäminen ei ole rakkautta eikä nostata luottamusta, vaan lisää jotain aivan päinvastaista tunnetta.

Jos tarkoituksena on saada eristettyä ihminen käytävään, jossa on pelkkiä suljettuja ovia, niin siinä universumi tekee kyllä hyvää työtä. Toisaalta kiitosta siitä se ei kyllä ansaitse, sillä pettämään ja jättämään pystyvät myös lihaa ja verta olevat ihmiset, itse asiassa hyvin moni itse ilkeys niin heikommilleen tekeekin.

Ja mitä noihin viisaampien väittämiin aukeaviin oviin tulee, niin pienenä vinkkinä yläkerran portsareille eli ovimikoille kohdistan vanhan anglo-amerikkalaisen vulgäärihkon lentävän lauseen: ”Shit or get off the pot.” Tulos tai ulos. Ainakin sen jälkeen tiedämme taas hieman paremmin mihin pieni ihminen pystyy luottamaan ja mihin ei.

Nyt niitä ovia auki tai vaihtoehtoisesti sukset jalkaan ja potalta mäkeen.

MOT.

IE

Kuva: Sary Ramos / Pixabay (alkuperäinen värikuva muutettu mustavalkoiseksi)

Add a Comment