Peto

Erään hyvän ystäväni Facebook-sivulla käytiin vastikään keskustelua someidentiteeteistä ja siitä, ketkä ovat todellisia ihmisiä, ketkä feikkejä ja ketkä jotain siltä väliltä.

Lähes jokainen meistä someviidakossa samoavista on törmännyt joskus feikkiprofiileihin tai rikollisten kaappaamiin sometileihin, joiden tarkoituksena on päästä lähellemme, ihollemme ja hyötymään meistä, rahoistamme tai tiedoistamme tavalla tai toisella.

Somen feikkiprofiilit kaverikutsuineen ovat useimmiten helposti tunnistettavissa vastikään luotuina, muutaman kaverin omaavina, tehtynä on vain muutama julkaisu, jotka nekin ovat useimmiten pelkästään kauniiden tausta- ja profiilikuvien päivityksiä. Jos profiilin omistaja on vielä kaukomailta, välttää kaukaa viisas koronapelkoisen tapaan kaikkea kontaktia sitä suuremmalla syyllä. Esto päälle, kuten kaikille muillekin huijareille – kiitos ja hyvästi.

Somessa tuo on siis aika helppoa, useimmiten uhreiksi päätyy ihmisiä, jotka eivät ole omien tietojensa ja osaamisensa puolesta sillä tasolla, että pystyisivät päättelemään jokaisen kaveri-wannaben todelliset aatteet ja vaatteet. Jos vielä rikollinen tekee kaverin sivulta kopioidulla kuvalla ja samanoloisella nimellä uuden profiilin lähetellen kaverikutsuja ympäriinsä tai vaikkapa Facen ”Ihmisiä jotka saatat tuntea”-listojen avulla, niin moni voi tuollaiseen haksahtaa.

Sama koskee myös tosielämämme ihmiskontakteja, joskin niissä kaunis tai komea ulkokuori peittää paljon useammin ja täydellisemmin kaiken paskan alleen. Monien ihmisten kohdalla ulkonäkö on juurikin se puolustuksen heikko kohta, josta mennään läpi niin että heilahtaa.

Toisaalta se joka tuollaiseen haksahtaa, saa syyttää siitä vain ja ainoastaan itseään.

Suorissa ja pidemmissä ihmiskontakteissa kaikkein helpoimpia tunnistettavia kohtaamistamme ovat ne, jotka paljastavat meille kommunikaatiossaan ja toiminnassaan punaisilla lipuilla (red flags) olevansa feikkejä, pettureita, takinkääntäjiä tai pelkkiä jääkylmiä opportunisteja.

Ne, joiden kohdalla meidän tulisi olla todellisuudessa varuillamme ovat ne julkikuvansa täydellisyydelle ja kauneudelle rakentaneet feikit, jotka ovat kuitenkin syvällä sisimmässään jotain aivan muuta kuin mitä he pinnaltaan ovat.

He ovat niitä, jotka päästämme ihastumisen tai rakastumisen luottamuksessa ihollemme. Niitä, jotka kauniilla tai komealla ulkomudollaan tekevät petoksella tiemme sydämeemme.

He ovat niitä, joiden emme uskoisi koskaan kääntyvän meitä vastaan tai hyödyntävän meitä omiin tarkoituksiinsa.

He ovat niitä, jotka petoksesta kiinni jäätyään paljastavat todellisen karvansa ja petollisuutensa avoimesti, repivät meidät tunnemyrskyissä kappaleiksi ja raastavat meistä palasen toisensa jälkeen, kunnes meissä ei ole enää mitään hyödynnettävää tai kunnes tuhoudumme lopullisesti.

He ovat petoja. Petoja, jotka saalistavat kaikkialla.

Niin netissä kuin elävässä elämässäkin.

IE

Kuva: M Jurcevic / Pixabay

Add a Comment