Kotiinpaluu

Näen lähellä, kapean metsittyneen tien päässä vanhan kartanon päärakennuksen, ajan hylkäämän, tykinkuulien koetteleman, ihmisen raadollisuuden rujoksi repimän. Pysäytän ratsuni aukion laitaan sotajoukkomme aiemmin päivällä sivuuttamaa kartanoa tarkemmin tutkiakseni.

Rakennus olisi saattanut olla mikä tahansa sodan raiskaama menneitten majapaikka, mutta päivällä tunsin tämän talon puhuvan minulle, kutsuvan, houkuttavan luokseen.

Tämän talon, jossa en ole tässä elämässä ollut, mutta jonka aavistelen joskus olleen kaikkeni – minun, vaimoni ja lasteni koti. Talon, josta lähdin edellisessä elämässäni vuosikymmeniä sitten, ylpeys ja rakkaus sydämessäni puolustamaan rakkaitani ja ruhtinaskuntaani tämänkertaisen elämäni kirottua kotimaatani ja nykyisiä aseveljiäni vastaan.

Silmiä siristäessäni näen rakennuksen seiniä pitkin kiipeilevät köynnökset, joilla leikittelevät viimeiset auringonsäteet muodostavat seinälle kuvioita, kirjaimia, kertovat menneestä, ilosta ja rakkaudesta, herätellen sielussani kauan uinuneita tunteita.

Muistan koko ajan enemmän.

Hämärän hitaasti laskeutuessa lähestyn taloa, laskeudun satulasta, kiinnitän ratsuni ja kävelen ripein askelin pääovelle. Haluan päästä sisään ennen kuin pimeä saavuttaa. Revin voimieni tunnossa irti oven edessä olevat laudat, mikään ei voi pysäyttää minua nyt. Tunnen jo ennakolta portaat joilla nyt seison, oven jonka avaan, käytävän jota kohta kävelen ja huoneet joihin pian astun. Laudoituksen irrotettuani etuovi avautuu valittaen, kuin itsestään.

Astuessani sisään hämyisään aulaan aika pysähtyy.

Rikkoutuneiden ikkunalasien rosoiset säleet helistelevät pienoisessa tuulenvireessä hentoa iloaan omistajan kotiinpaluusta. Seinillä vihollisen miekkojen tuhoamien riekaleisten taulujen esi-isät toivottavat jälkeläisensä tervetulleeksi, ovenkahvat tarttuvat käsiin kuin vanhat ystävät.

”Tervetuloa kotiin isäntä, sinua on jo odotettu!”

Palaajan sydämessä ilo laulaa kauneinta kantaattiaan. Händelin Messias-oratorio värisee syvällä jossain päärakennuksen rakenteissa.

Tämä talo on minun kotini.

Minun omani.

IE

Kuva: Jan van den Ouden / Pixabay

Add a Comment