Hyvä kyläpäällikkö Paharoti ja Herkän Johanneksen toinen luonto (tarina ja miten se kerrotaan)

Kaikkihan olemme kuulleet lukuisia kertomuksia Herkästä Johanneksesta, hänen elämästään ja surkeasta kohtalostaan oman isänsä, roistomaisen kyläpäällikkö Paharotin käsissä.

Niin kertoo vanha katolisen kirkon keskiaikaisen Hevosmiesten Uutistoimiston legendasepite, että viaton Johannes olisi tullut oman isänsä surmaamaksi Kaapoisten uhrikivellä. Tämä väite ei kuitenkaan olisi voinut olla kauempana totuudesta.

Sen ajan maallistunut ja mammonaa kaikin keinoin haaliva kirkko janosi lisää jäseniä ja valtaa, ja mikäpä oli enemmän kyyneliä heruttavaa ja kansaa kristikuntaan käännyttävää, kuin legenda tahrattoman nuoren miehen hengen menetyksestä julman tyrannin kourissa. Kaiken lisäksi samaa huonetta ja sukua olevan tyrannin. Niin helppo oli julistaa nuorukainen pyhimykseksi vannoen sotaa esi-isien pakanauskoa vastaan, sotaa, johon vaadittiin varoja.

Anekauppa kukoisti.

Asiaan palaten, todentotta puhuen, ei ollut uppiniska-Johannes pyhimysmateriaalia ollenkaan, ei herkkä, ei pyhä, ei synnitön, vaikka olisi nuoren miehen voissa paistanut. Juoppolalli oli tuo pahapää jo nuorena, varas, henkipatto, joka naapuriston naiset, niin äidit kuin tyttäretkin usein pakolla otti (vain mummot jätti sikseen), ja olipa tuo herkän nuorukaisen irvikuva ehtinyt aikanaan sahtihumalassa yhden naapurinkin tappaa. Paharoti yritti parhaansa mukaan pitää Johanneksen poissa pahanteosta koko ajan kovemmin keinoin, mutta ei ollut isän estelyillä kovapäiseen jälkikasvuun vaikutusta.

Ja mikä sitten oli koko totuus Kaapoisten tapahtumista?

Kun Paharoti oli viemässä poikaansa uhrikivelle häntä kurmottaakseen ja historiallisen lain kuuliaisuuteen opettaakseen, nappasi paha Johannes Paharotin vyöltä pitkän puukon ja katkaisi isänsä kurkun yhdellä vedolla.

Niin kaatui Paharoti siltä seisomalta kuolleena uhrikiven päälle sen verellään punaiseksi värjäten, eli Paharotin kohtaloa Kaapoisten kivi on siitä lähtien itkenyt, ei isänmurhaaja-poikaa.

Jos kenessä olisi pyhimyksen mallia maailmalle ollut, niin kyläpäällikkö Paharotissa itsessään, sillä harvoin on nähty vastuullisessa vanhemmassa yhtä paljon rakkautta ja yritystä ohjata pahoille teille joutunutta jälkikasvuaan oikeaan kuin tuossa isässä isossa, taatossa tomerassa.

Tätä tosiasiaa ei ole kirkko tarkoituksellisine Johannes-huijauksineen koskaan halunnut tunnustaa. Pahasta Johanneksesta sepitettiin aikansa viaton supersankari Pyhä Johannes, jota kilvan kaikkialla ylistettiin.

Uskoo ken tohtii.

IE

Kuva: Sammy-Williams / Pixabay

Add a Comment