Olen suomalainen

Seurasin eilen illalla Suomen koko historian ensimmäistä jalkapallon EM-lopputurnausottelua Suomi – Tanska.

Urheilumielessä ottelun lopputulos eli voitto 1-0 oli meille suomalaisille todella upea tulos, toisaalta koko ottelun suurimmaksi tapahtumaksi (joka tullaan muistamaan pitkään) jäi Tanskan supertähden Christian Eriksenin pelikentällä tapahtunut, henkeä uhannut sairaskohtaus ottelun 42. minuutilla.

Tanskalainen rojahti kentän pintaan tajuttomana täysin yllättäen suorilta jaloilta rajaheittotilanteessa ja jo silloin näki selvästi, että kyseessä oli jotain todella vakavaa. Tilanteen kaikkinainen karmeus selvisi hyvin pian, kun kentälle saapui runsaasti sairaanhoitohenkilöstöä ja Eriksenille alettiin antaa painantaelvytystä sydämenpysähdyksen takia. Kuolema vaani tanskalaistaituria vajaan kukonaskeleen päässä.

Siinä, missä jalkapallofanikulttuuriin ja ottelutilanteisiin on aina kuulunut enemmän tai vähemmän leikkimielinen kilpailu, vastustajan aliarviointi, omien kannatus ja vastustajan kannattajien härnääminen, on kyseessä myös sosiaalinen tapahtuma. Molempien kannattajaryhmien tavoite on sama – kannustaa oma joukkue voittoon. Eilen illalla ihmiselämä, sen herkkyys ja häilyväisyys nousi kuitenkin kaikkea muuta tärkeämmäksi. Tuossa tilanteessa jokainen jalkapallofani niin stadionilla kuin televisioidensa ääressä muuallakin ympäri maailmaa ymmärsi, että sama voi tapahtua myös oman joukkueen pelaajalle, siinä missä kenelle tahansa kannattajista, omille läheisille ja jopa itselle.

Paitsi että olen äärimmäisen helpottunut ja iloinen siitä että Eriksenin elämä säästyi, olen myös sanomattoman ylpeä siitä miten kannattajamme ja maajoukkueemme toimivat keskellä kaikkia järkyttänyttä kriisitilannetta Kööpenhaminan Parken-stadionilla. Vaikka jalkapallo on monelle suuri asia – jotkut hurmahenget ovat usein väittäneet sitä elämää suuremmaksi – näytti eilinen sen, että todellisessa tilanteessa ihminen, hänen henkensä ja elämänsä ovat kuitenkin paljon arvokkaampia.

Eilen illalla Parkenilla olleet Suomen maajoukkue ja fanit osoittivat, että kriisitilanteessa ymmärrystä ja tukea löytyy myös vastustajalle, heidän pelaajilleen ja faneilleen. Suomen pelaajat taputtivat tanskalaisille heidän saapuessaan tauon jälkeen uudestaan kentälle ja tuen yhtenä osoituksena Christian Eriksenille molempien joukkueiden kannattajat yhtyivät äänekkääseen kannustukseen, Suomen kannattajat aloittivat huutamalla kuorossa ”Christian!”, johon tanskalaiset vastasivat ”Eriksen!” ja kiittivät suomalaisia antamalla aplodit. Tämä toistui katsomossa kerta toisensa jälkeen. Silloin ja siinä hetkessä termi pohjoismainen yhteistyö sai elämää suuremman, tällä kertaa myös jalkapallollisen merkityksen. Äänessä olivat kilpailevien joukkueiden kannustajaryhmät toinen toistaan karmeassa tilanteessa tukien.

Vaikka löydän usein tästä maasta monenlaista arvosteltavaa ja kritisoitavaa, olen tänään sydämestäni ylpeä voidessani sanoa olevani osa tätä kansaa. Kansaa, joka ymmärtää. Kansaa, joka välittää.

Olen suomalainen.

IE

Kuva: Phillip Kofler / Pixabay

Add a Comment