Yhden suhde moneen

Yhden suhde moneen.

Muun muassa tietotekninen määre kuvaamaan yhtä asiaa tai tekijää, joka linkittyy moneen asiaan tai tekijään.

Myös ihmiselämä suhteineen on tätä samaa, se perustuu omiin linkkeihimme ympäröivään maailmaan ja sen yksittäisiin ihmisiin, läheisiin siinä missä myös meistä kauempana oleviin.

Omasta näkökulmastamme olemme muille yksilöitä, toisaalta heille me olemme vain ja ainoastaan osa suurempaa massaa, suurta ryhmää. Yksi monista.

Kumpikin näkemys on totta.

Paitsi ihmissuhteissa, kaikkein selvimmillään ja valitettavasti joskus myös raadollisimmillillaan tämä pintautuu hoitosuhteissa. Selvyyden vuoksi yleistän seuraavassa kertomani koskemaan paitsi virallista lääketiedettä, siinä missä niin sanottuja vaihtoehtohoitojakin, puhukaamme heistä kaikista tästä eteenpäin yhteisellä nimellä Auttajat. On totta, että eri ryhmien Auttajat ovat taustoiltaan hyvin erilaisia, mutta käytännössä kyseessä on kuitenkin joka tapauksessa aina sama asia, eli kahden ihmisen välinen kohtaaminen.

Vaikka tietoisesti jokainen asiakas tietää olevansa Auttajalle vain yksi monista, olisi Auttajan kuitenkin keskinäisissä kohtaamistilanteissa pystyttävä kohtelemaan asiakasta sillä hetkellä niin kuin hän olisi Auttajalle jos ei ainoa, niin ainakin sillä hetkellä tärkein hänen asiakkaistaan. Asiakas, joka kokee saamansa hoidon toimivaksi ja itsensä kuulluksi, arvostetuksi ja kohdatuksi kokonaisena ihmisenä palaa takaisin kerta toisensa jälkeen, niin kauan kun kokee apua saavansa ja tulee kohdatuksi.

Auttajan ja hoidettavan yhteiset kemiat joko kohtaavat tai sitten eivät.

Auttajalle (tai potentiaaliselle sellaiselle) asiakas on vain yksi monista, periaatteessa aivan samanlainen tusinapätkä kuin niin moni muukin. Toisesta näkökulmasta hattu kourassa nöyrästi apua etsivälle Auttaja on yksi ja ainoa, esimerkiksi koko Suomen tasolla hän voi olla juuri se tietty selkä-, hermo- tai aivospesialisti, joka on erikoistunut asiakkaalla olevaan ongelmaan.

Joskus käy niin, että syystä tai toisesta hoitosuhde tulee päätökseensä. Syitä on yhtä monta kuin hoitosuhteitakin, osa aivan legitiimejä (esimerkiksi Auttajan muutto, eläköityminen tai kuolema), siinä missä pahimmillaan toisaalta pelkkään pärstäkertoimeenkin perustuvia. Kyllä, minä tiedän.

Mitä ajattelee Auttaja hoitosuhdetta katkaistessaan? Koska en itse ole minkään alan hoitaja, en pysty asettautumaan täydellisesti hänen asemaansa, jotain omasta kokemuksestani hoitojen vastaanottajana tiedän kuitenkin minäkin. Ihmisenä ihmiselle.

Mitä tuntee hoidettava huomaessaan joutuessaan luopumaan ehkä siitä ainoasta henkilöstä, joka on pystynyt häntä ainoana vuosiin, ehkä joissain tilanteissa jopa vuosikymmeniin auttamaan?

Jos asia tehdään osaamattomasti, tökerösti ja töykeästi, niin silloin tuhotaan usein pitkään rakennetun hoitosuhteen perusta ja pahimmillaan myös luottamus tiettyyn hoitoalaan. Riippuen siitä, minkä alan osaajasta tai spesialistista on kyse, menetys saattaa olla asiakkaalle korvaamaton tai vähintäänkin erittäin vaikeasti korvattavissa.

Sellaisessa tilanteessa häviäjiä on vain ja ainoastaan yksi, asiakas.

Kerron tähän loppuun vastapainoksi oman esimerkkini yhdestä positiivisesta auttajakokemuksesta, joka on jäänyt muistoihini aina.

Vuosien ajan kävin tasaisin väliajoin erään nyttemmin jo edesmenneen hivenainelääkärin tutkimuksissa ja käsittelyissä, palaten sieltä joka kerran kuin uutena ihmisenä. Lääkärinä hän oli harvinaisen osaava ja kokonaisvaltainen. Hänen osaamisessaan yhdistyivät niin monet nykyiseltä lääkärisukupolvelta puuttuvat potilashoidon perushyveet, potilaan tarkka kuunteleminen ja hänen huomiointinsa.

Hän ei piilotelllut mittalaitteiden, testitulosten tai nettivinkkien takana.

Entisenä aktiiviurheilijana hän tunsi oman fysiikkansa ja sitä kautta asikkaidensa fysiikan, lääkärinä hän oli perehtynyt ihmiselimistön toimintaan mikrotasolta makrotasolle saakka ja oli kirjoittanut kirjoja siitä, miten esimerkiksi eri hivenaineet ja vitamiinit elimistön toimintaan vaikuttavat.

Hän ei ollut linkittynyt taloudellisesti mihinkään tiettyyn lääkevalmistajaan, vaan määräsi vain ja ainoastaan niitä eri valmistajien lääkkeitä ja lisäravinteita, joiden tiesi auttavan, usein tarkkaan valituilla luontaistuotteilla lihas- ja tukielimistömanipulaatiohoitojen lisäksi hän teki suoranaisia ihmeitä.

Valitettavasti tämä lääkäri, josta tuli vuosien tuntemisen aikana myös ystävä, menehtyi sairaskohtaukseen muutama vuosi sitten. En ole sen jälkeen tavannut ainoatakaan lääkäriä, joka olisi ollut omassa toiminnassaan ja osaamisessaan edes lähellä tätä täydellistä ja kokonaisvaltaista kävelevää terveyden tietosanakirjaa.

Osaajaa, joka kaiken tietoutensa, osaamisensa ja luotettavuutensa lisäksi osasi kohdata myös ihmisen ihmisenä.

Yhtenä yhdelle.

IE

Kuva: Okan Caliskan / Pixabay

Add a Comment