Hyvä kiertämään?

Kirjoitin tammikuussa 2020 blogissani Win – win – win? siitä, kuinka ihmisten välisestä yhteistoiminnasta, auttamisesta ja luottamuksesta voisi niin usein syntyä paljon lähtötilannetta enemmän, joka auttaisi paitsi ihmissuhteita mikrotasolla, myös maailmaa makrotasolla.

Nykymaailmassa tuota tapahtuu ihmisten tilanteista vetäytyessä koko ajan vähemmän, mikä on valitettavasti tullut todettua hyvin usein käytännössä. Vaikka kykyjä auttaa olisi enemmän kuin tarpeeksi, niin halu auttaa ja tukea kanssaihmistä puuttuu käytännössä kokonaan.

Win – win – winin sijasta ’minä – minä – minä’ -ajattelu jyrää, kyse on nimittäin pelkästä asioiden ja kanssaihmisten priorisoinnista. Suu vaahdossa selitellään itselle ja muille, että vaikka kuinka juuri nyt haluaisi olla mukana, on mukamas kiire tai jotain tärkeämpää tekemistä, vaikka todellisuudessa kyse on vain ja ainoastaan autettavan/autettavien arvosta potentiaaliselle auttajalle.

Jopa apua suoraan kasvokkain pyydettäessä selkä kääntyy ja paikalta poistutaan valoa nopeammin ”kun juuri nyt vaan ei mitenkään pysty, ei kykene”.

Onneksi olkoon.

Olemme tänään menossa erään ystäväni kanssa auttamaan yhteistä ystäväämme hänen halutessaan auttaa omia ystäviään toisella puolella maapalloa, jotka puolestaan auttavat siellä paikallisia ihmisiä. Asia näin yksinkertaisesti avattuna.

Tämä on juuri sellaista toimintaa mistä tammikuun 2020 tekstissäni puhuin. Ihmisten välinen ystävyys, rakkaus sekä halu auttaa ja tukea toisiaan tuottaa hyvää myös ihmisille joita ei tiedä eikä tunne, joita ei ole tavannut eikä tule tässä elämässä koskaan tapaamaankaan.

Vaikka esiin nostamani asia ei ole muodikas eikä herätä ihmisissä suurta vastakaikua, olen kuitenkin sydämestäni iloinen, että voin ja saan olla avuksi tällä tavalla.

Apu on kuin laina, vanhaa sananlaskua tapaillen veli saadessa, veljenpoika maksettaessa. On niin upeaa saada apua omassa suurimmassa hädässä ja tarpeessa, mutta hyvä palautetaan takaisin maailmalle ja auttajille pitkin hampain, useimmiten ei ollenkaan. Tämän tosiasian nämä alussa mainitsemani minä – minä – minä -ihmiset kyllä tietävät ja osaavat.

Noin hyvä ei liiku, sen kierrättämisestä puhumattakaan.

Jos todella haluaisimme ymmärtää asioiden, ihmisten ja tekemistemme välisiä suhteita ja niissä parhaimmillaan jylläävää todellista voimaa, toimisimme toisin. Paitsi makrotasolla, etenkin mikrotasolla. Siellä, missä rakkauden ja hyväksymisen, antamisen ja vastaanottamisen todellinen pohjatyö tehdään.

Siellä, missä ihminen kohtaa ihmisen.

Tälläkin kertaa mukana sydämestäni, jäljellä olevien voimieni ja kykyjeni mukaan.

Niin kuin aina.

IE

Kuva: Anemone123 / Pixabay

Ihmistä Etsimässä Facebookissa: https://facebook.com/IhmistaEtsimassa1

Ihmistä Etsimässä Instagramissa: https://instagram.com/ihmistaetsimassa

Add a Comment