Vaikenemisen voima

Kirjoitin aikoinaan tekstissäni Sanoja ja hiljaisuutta ihmisten välisestä kommunikaatiosta ja siitä, miten siinä niin sanoja kuin hiljaisuuttakin voidaan käyttää tuhoavasti vallan- ja voimankäytön välineenä toista ihmistä vastaan.

Elämäni aikana tätä on tapahtunut joissakin ihmissuhteissani.

Tekstini Ei enää koskaan kertoo juuri eräästä tällaisesta ihmisestä, jolle valikoiva totuus, toistuva vaikeneminen ja kontaktista poistuminen olivat avoimmuuden, rehellisyyden ja luotettavuuden irvokas korvike.

Kun missä tahansa kontaktissa reagoidaan yhteydenottoon tai kommenttiin jäätävällä hiljaisuudella, vältellen tai paikalta poistuen, on se omiaan nostattamaan mieleen kysymyksiä toisensa jälkeen. Kysymyksiä, joihin ei välttämättä edes haluaisi vastauksia, ne kun ovat useimmiten kaikessa pinnallisuudessaan ja raadollisuudessaan murskaavia.

Etenkin niissä etätilanteissa, joissa huomaa vastaanottajan esimerkiksi lukevan lähetetyn viestin heti sen lähettämisen jälkeen, mutta kääntävän selkänsä ja lipeävän paikalta selvästikin heidän mielestään arvokkaampaan ja tärkeämpään seuraan, pintautuu monenlaista pohdittavaa, etenkin jos tilanne toistuu useamman kerran ilman sen selvittämistä tai läpikäymistä.

Live-somekeskustelussa on edellä esitetyssä kyse vastaavasta tilanteesta kuin kasvokkaisessa tapaamisessa, jossa toinen – tapaamisesta innoissaan oleva ja siihen positiivisesti suhtautuva – tervehtii toista lämpimästi ja monisanaisesti, kun taas toinen vastaa kääntämällä kylmästi selkänsä ja poistumalla paikalta sanaakaan sanomatta.

Ihminen valitsee seuransa – niin selänkääntäjä kuin loppujen lopuksi hänkin, jolle selkä käännetään.

Muutaman kivuliaan oharin jälkeen myös hylkäämisen kohteeksi joutunut ymmärtää oman arvonsa asianomaisessa ihmissuhdeyhtälössä ja oppii vetäytymään pinnallikoista parempaan seuraan, vaikkapa omaansa.

Silloin ei alkuperäisen selänkääntäjän tai hänen ystäviensä ja hengenheimolaistensa tarvitse vaivautua kyselemään häntä apuun edes todellisessa hätätilanteessa – selänkääntäjät kun ovat jo aikanaan puolensa valinneet.

Let them drown.

IE

Kuva: Isa Karakus / Pixabay

Add a Comment