Vaikenemisen voima

Kirjoitin aikoinaan tekstissäni Sanoja ja hiljaisuutta ihmisten välisestä kommunikaatiosta ja siitä, miten siinä niin sanoja kuin hiljaisuuttakin voidaan käyttää tuhoavasti vallan- ja voimankäytön välineenä toista ihmistä vastaan. Vaikenemisen ja petoksen voima kun on usein musertavampi kuin kovien sanojen.

Elämäni aikana tätä on tapahtunut joissakin ihmissuhteissani.

Tekstini Ei enää koskaan kertoo tietystä ihmisestä, jolle valikoiva totuus, toistuva vaikeneminen ja kontaktista poistuminen olivat avoimmuuden, rehellisyyden ja luotettavuuden irvokas korvike. Ne tappoivat väliltämme kaiken sen hyvän, mikä tapettavissa oli.

Kun missä tahansa kontaktissa reagoidaan yhteydenottoon tai kommenttiin jäätävällä hiljaisuudella, vältellen tai paikalta poistuen, on se omiaan nostattamaan mieleen kysymyksiä toisensa jälkeen. Kysymyksiä, joihin ei välttämättä edes haluaisi vastauksia, ne kun ovat useimmiten kaikessa pinnallisuudessaan ja raadollisuudessaan murskaavia.

Etenkin niissä etätilanteissa, joissa huomaa vastaanottajan esimerkiksi lukevan lähetetyn viestin heti sen lähettämisen jälkeen, mutta kääntävän selkänsä ja lipeävän paikalta heidän mielestään arvokkaampaan ja tärkeämpään seuraan, pintautuu monenlaista pohdittavaa, etenkin jos tilanne toistuu useamman kerran ilman sen selvittämistä tai läpikäymistä.

Live-somekeskustelussa on edellä esitetyssä kyse vastaavasta tilanteesta kuin kasvokkaisessa tapaamisessa, jossa toinen – tapaamisesta innoissaan oleva ja siihen positiivisesti suhtautuva – tervehtii toista lämpimästi ja monisanaisesti, kun taas toinen vastaa kääntämällä kylmästi selkänsä ja poistumalla paikalta sanaakaan sanomatta.

Ihminen valitsee seuransa – niin selänkääntäjä kuin loppujen lopuksi hänkin, jolle selkä käännetään.

Kokemiensa toistuvien ohareiden jälkeen myös hylkäämisen kohteeksi joutunut ymmärtää oman arvonsa asianomaisessa ihmissuhdeyhtälössä ja oppii vetäytymään pinnallikoista parempaan seuraan, vaikkapa omaansa.

Silloin selänkääntäjän tai hänen hengenheimolaistensa ei tarvitse vaivautua kyselemään hylättyä apuun edes missään elämänsä todellisessa hätätilanteessa – he kun ovat jo aikanaan puolensa valinneet.

Hukkukoot perkeleet.

IE

Kuva: Isa Karakus / Pixabay

Facebook: https://facebook.com/IhmistaEtsimassa1

Instagram: https://instagram.com/ihmistaetsimassa

Add a Comment