Vihapuheta vai vaha puheta (mut kova)?

Se oli iha ensimaisena talvena ku ma olin tullu tanne Suomee…

Taalloli nii piru kulma, etta ulkonna kussiki jaatu kaarele. Eha ma oikesti kul ulkona kussu, se oli vaa sellane vitsivitsi jonka ma kuuli uhelta mun suomalaisilta kaverilta… Kuitekki sen ma huomasi jo sillon alus, et suomalaiset on hiljasi ja rauhallisi, paiti ku ruuppaa viina tai ku puhu muualta tuleitte kans. Tai site molempi sama aika. En tiia vieks viina kuulo vai avvakse kurku, vai molema?

Ulleensa ihmiset puhu taala huva englanti, mutta etenki vanhamummut ei ossa ku suome vaa. Ne luule, etta jos suomee puhu lujasti, niin sitte sen ummarta parempi, ja jos vielä lujempi ja hitampi, niin sitte ymmarta viela parempi, vaikkei olis koskaa suomen sana kuulukaa.

Iha alus ma oli kerra Kelas ja ku en viela sillon ummartanu suomee niin huvin, nii joutussin usseesti kusuma lapua tautaes et mita tama ja tama tarkotta. Sinoli vanhamummut kirjottamas oma lapua ja ku ma kuselin niilta et mika on taa tai toi, nii kul ne kerto. Selvaks suomeks. Siina voi kuvitela, ku vanhamummu avaa sunsa jaa tekohamppat kolisten opetaa mua, mualta tulluta:

”JA TAHAN KOHTAA KIRJUTAT SOSIAALITURVAMAKSUTOIMISTOKUSTANNUSTILIN NUMERON.”

”Anteks, en ummara…”

KIRJUTAT! SOSIAALITURVAMAKSUTOIMISTOKUSTANNUSTILIN NUMERON! KATO NAIN!!!”

”Kitos rouva, ma ossan kulla lukee, mut ma en ummarra mita se tarkottaa uksinkertasesti?”

”KIR-JUU-TAT!!!! SINA!!!! SOOO-SIII-AAA-LIII-TUR-VAAA-MAK-SU-TOI-MIS-TO-KUS-TAN-NUS-TILIN-NUU-MEE-RON! NAIN!!! KATO!!!!!!”

Sillo mula petti poka ja mun piti siirtuu siita kauemmas et ei olis kuulot mennu, onneks paasin siit turvaa assiakapalvelia luo. Mut arvapa mita ma meeti, ku se palvelia oli kans vanhamummu ja samalase keskustelu alko taas?

Pitkaa sen jalke ma neuvo uusi tulija, että ku sa lahte Suomes assia hoitamma, ni laita suojaime korvvaa – taal kaikial ustavallise vanhamummut huuta sulle aina selvvaa suomee suoraa ja kovva…

IE

Kuva: Open-ClipartVectors / Pixabay (muokattu)

Kirjoitusharjoitus, Helsingin Työväenopisto / Luovan kirjoittamisen kurssi, 2016.

Add a Comment