Ymmärrän

Ymmärrän.

On olemassa ihmisiä, jotka ymmärtävät ja on ihmisiä, jotka luulevat ymmärtävänsä.

Heidän lisäkseen ovat vielä kaikkein suurimpana ryhmänä he, jotka eivät ymmärrä vaikka kaikki tieto ja taustat tuotaisiin täydellisenä, puhtaana ja alastomana heidän silmiensä eteen. Hekin jakautuvat vielä niihin, jotka eivät kaikesta hyvästä tahdostaan huolimatta oikeastikaan ymmärrä ja niihin, joiden ymmärtämättömyys johtuu heidän tarkoituksellisesta, läpitunkemattomasta haluttomuudestaan ymmärtää.

Jokainen ihminen toimii omasta taustastaan ja viitekehyksestään, jokainen meistä muodostaa oman käsityksensä maailmasta, kanssaihmisistä, tilanteista ja tapahtumista omaa historiaansa ja maailmaansa peilaten. Jos jokin ei mahdu tai sovi heidän käsityskykyynsä, maailmaansa tai ulkoisten auktoriteettien heihin istuttamaan ”moraalikäsitykseen”, se leimataan käsittämättömäksi, oudoksi, sekopäiseksi, vääräksi, joskus jopa sairaaksikin.

Olemme kuitenkin kaikki keskenämme samanlaisia, erilaisia. Se, mikä on itselleni kokemuspalettini kautta selvää ja ymmärrettävää, ei ole sitä aina kovinkaan monille muille. Sen olen oppinut kantapään kautta ymmärtämään, erityisesti sana rehellisyys ja ennen kaikkea sen tulkinnat ihmissuhteissa ovat nousseet ajoittain hyvinkin kipeästi pintaan.

Kun ajattelen itseäni ja kaikkea sitä, mistä olen vuosien aikana kirjoittanut esimerkiksi ihmissuhteitani ja historiaani koskien, törmään joskus ulkomaailman suht’ mielenkiintoisiin käsityksiin esimerkiksi itsestäni ja elämästäni.

Kaikkein useimmin törmään kuitenkin täydellisen vaikenemisen seinään, joka on vastauksena itselleni se kaikkein vaikein tulkittava. Oman historiani ja kokemusteni kautta ymmärrän tuon useimmiten hylätyksi tulemiseksi, mikä on vastauksena kertaluokkia henkilöönkäyvämpi kuin se, että joku lähtisi suoraan haastamaan minua.

Kaikkein paras saatava palaute olisi luonnollisesti kysyä minulta suoraan mitä olen milläkin tarkoittanut tai mitä milläkin tarkoitan, toisaalta valitettavasti tuollaiset jalokivet ovat olleet kirjoittajan tielläni harvassa, vaikka muutamaan olen vuosien aikana onnekseni törmännyt. Sydämellinen kiitokseni heille kaikille.

Ja ymmärränhän minä, että pitäisi yrittää ymmärtää niitäkin, jotka eivät halua eivätkä edes yritä ymmärtää minua.

Ymmärtämätöntä.

IE

Kuva: Gerd Altmann / Pixabay

Add a Comment