Pieniä valkoisia valheita

Ihmiset puhuvat usein pienistä valkoisista valheista.

Tuon asian yksi yleinen määritelmä tietää kertoa, että valkoiset valheet ovat ”pieniä, harmittomia epätotuuksia, joita kertoillaan kanssaihmisille ulospääsynä jostain tilanteesta tai annetusta lupauksesta, tai joilla saadaan joissakin tilanteissa itselle pientä hyötyä, mutta kuitenkin niin että se ei vahingoita ketään toista.”

Tuon määritelmän on aikoinaan epäilemättä lanseerannut ihminen, joka oli itse valehtelija.

Pääsi selittelemään omaa toimintaansa ja korostamaan sitä, kuinka vähän hän on omassa elämässään valehdellut. Hyvin vähän, käytännössä tuskin ollenkaan ja senkin vähän aivan täysin vahingossa ja mitään pahaa tarkoittamatta. Ihan vain pieniä, lähes olemattomia, puhtaanvalkoisia…

Mutta kuka päättää sen, ovatko ihmisten kanssaihmisilleen taidolla tarjoilemat sepitteet todellisuudessa mitään merkitsemättömiä vai täynnä tarkoituksellisuutta?

Nykymaailmassa puhutaan usein siitä, että vain jonkin teon tai tekemättä jättämisen kohteeksi joutunut voi määritellä sen kuinka vakavasta asiasta on milloinkin kysymys, sillä vain hän tietää mitä on joutunut kestämään.

Kysytään siis häneltä, joka joutuu toisen valheen tai puolitotuuden takia kärsimään, kysytään heiltä, joiden elämää jonkun puolitotuuksien jakelijan omasta mielestä täysin olemattoman pieni valkoinen valhe on aikojen kuluessa pahentuessaan ja monimutkaistuessaan ylen määrin komplisoinut.

Pienestä valkoisesta valheesta kasvaa synkänmusta helpommin, nopeammin ja useammin kuin valehtelija haluaa itselleen uskotella. Ja ihan käytännön elämässäkin pieni valhe johtaa helposti seuraavaan, hieman suurempaan, sitten vielä suurempaan, värin muuttuessa koko ajan synkemmäksi.

Kirjoitin aiemmassa tekstissäni Linssisoppaa, että kauneus on runoutta ilman sanoja.

Niin totta, mutta tuon ajatuksen kääntöpuolena on toisaalta se, että liian usein kauneus on samalla se kaikkein suurin valhe – ase, jota kylmästi ja välinpitämättömästi käyttelemällä saadaan aiheutettua toisille ihmisille myös sanomattoman paljon surua ja pahaa.

Puolensa ja puolensa.

IE

Kuva: Michai Paraschvi / Pixabay (kuvaa muokattu)

Add a Comment