Syy ja seuraus

Elävässä elämässä on aina yhtä hämmentävää huomata, miten monilla ihmisillä ei ole minkäänlaista ymmärrystä eikä edes halua ymmärtää, mikä on missäkin tilanteessa tai konfliktissa sen todellinen aiheuttaja eli Syy ja mikä syystä kumpuava Seuraus.

Useimmiten ihmissuhteissa pureudutaan mitään merkitsemättömiin välitapahtumiin, lillukanvarsiin, kun sen sijaan pitäisi selvittää kaiken alkusyy, eli se ensimmäinen asia, joka esimerkiksi kahden ihmisen välillä konfliktin aiheutti.

Silloin kun törmäät tilanteeseen, jossa joudut kysymään itseltäsi miksi toinen hyökkää sinua vastaan tai kääntää sinulle selkänsä, muokkaa kysymyksesi muotoon:

”Mitä minä tein ensin hänelle, että sain hänet reagoimaan noin?”

Jos sielustasi tuleva umpirehellinen vastauksesi on, että et ole tehnyt (tai jättänyt tekemättä) mitään konfliktin aiheuttanutta, silloin alkusyy on toisen. Hän on kohdistanut sinuun omia pettymyksiään ja frustraatioitaan, mikä on hänen syynsä ja syntinsä.

Kuten edellä totean, on toisaalta myös tilanteita, joissa toimimattomuus aiheuttaa aiheellisen ja repivän reaktion toisessa ihmisessä.

Jos olet sitoutunut toimimaan yhdessä toisen kanssa, mutta pakenet tilanteista ja petät lupauksesi toistuvasti ja jatkuvasti tuoden suhteeseenne epäluottamusta ja tuskaa, alkusyy on sinun ja mitä sen jälkeen tuleekin, on sinun syysi, kannettavasi ja korjattavasi, onneksi olkoon.

Siinä tilanteessa toimimattomuutesi ratkaisee, ja ”en ole tehnyt yhtään mitään” on se kaikkein paskin, vaikka toisaalta myös umpirehellisinkin vastaus.

Jos haluaa selvittää riidat ja sopia konfliktit, se vaatii siis kaiken takana olevan perussyyn avaamista ja tilanteen korjaamista tavalla, joka huomioi tasapuolisesti kummankin konfliktin osapuolen edut. Jos niin ei toimita, on tuloksena jäätyneitä konflikteja, jotka eivät pääty koskaan. Saneluratkaisut ja yksipuolisuus eivät toimi, niissä toinen osapuoli ja pahimmillaan molemmat arpeutuvat vain entistäkin enemmän.

Eikä näissä asioissa ole kyse mistään jokapäiväisen elämän mikromurheista ja kahnauksista, jotka imeytyvät unohduksen mustaan aukkoon lähes heti synnyttyään, vaan usein pienelle ihmiselle suurista elämän, olemassaolon ja rakkauden peruskysymyksistä.

Silloin kun ihmisyytemme juuret revitään ja omanarvontuntomme syvimpään pohjaan kajotaan, silloin kun elämäämme, sydäntämme ja siellä asuvaa rakkautta tuhotaan ja marginalisoidaan, se tekee pahaa jälkeä. Meidät kerran rikkoneina nuo ovat niitä joskus äärimmäisen kipeitä muistoja, jotka säilyvät meissä vuosia, ehkä vuosikymmeniä, jotkut jopa elämämme loppuun saakka.

Itseni tuntien tiedän sen, että omalla kohdallani vuosia sitten kanssani otatuksen aloittaneen ja sen omassa mielessään taakseen jättäneen on turha yrittää joskus myöhemminkään luimia takaisin näytellen pyhää, synnitöntä, rehellistä, uhria, viatonta tyttöä tai poikaa, nostattaen samalla mieleeni kipeitä muistoja ja väännellen puukkoa sydämeni haavoissa.

Edes ensi iskun palauttamatta jättäminen vuosia sitten kun ei ole koskaan tarkoittanut sitä, että asia on kaiken jälkeen autuaasti unohdettu ja annettu anteeksi. Kyllähän kaikkialla tekopyhästi usein saarnataan, että anteeksianto tekee hyvää paitsi anteeksiannetulle, myös anteeksiantajalle, mutta niinköhän todellakin on? Antaa pahaa tehneelle avoin shekki jatkaa pahuuttaan, saamatta omalla kohdallaan asiassa mitään hyvitystä.

On toki aina eri asia, jos tekijä palaa paikalle totisilla mielin ja pyytää tapahtunutta anteeksi kasvoista kasvoihin, jolloin pystyn siinä yhteydessä keskustellessamme kartoittamaan kuinka tosissaan anteeksipyytäjä on. Onko hän saapunut vain huojentamaan omaa syyllisyydentuntoaan tai – pahimmillaan – hyötymään tilanteesta jotenkin itse (esimerkkinä kirjoitukseni Klousataanko?, jossa toiselle osapuolelle ei tarjota eikä anneta yhtään mitään, mutta häneltä halutaan täydellinen synninpäästö kaikesta häneen kohdistetusta pahasta).

Kysykää siis tästä lähtien niin sodissa kuin ihmissuhdeotatuksissakin aina ensimmäisenä kumpi oli aloittaja, olitte tilanteessa itse mukana tai ette.

Kumpi hyökkäsi, kumpi petti, kumpi johti harhaan, kumpi aloitti toiminnallaan tai toimimatta jättämisellään vihanpidon ja korjasiko aloittaja tilanteen.

Syy vai seuraus?

IE

Kuva: John Hain / Pixabay

Facebook: https://facebook.com/IhmistaEtsimassa1

Instagram: https://instagram.com/ihmistaetsimassa

Add a Comment