Kiltin ihmisen ongelma

Viime viikolla lainasin yllä olevaa mietettä kiltin ihmisen perustavanlaatuisesta ongelmasta ja sen ratkaisusta, julkaisten sen omalla sivulllani henkilökohtaisessa ja kirjoittaja-FBssäni, samoin kuin vastaavissa Instagrameissanikin.

Yllättävän moni reagoi eri tavoin, ajatus siis ei liene kovin vieras laajemmillekaan piireille.

Kiltti, empaattinen ihminen näkee muut ihmiset ja heidän elämänhaasteensa. Kiltin empaatin ongelma on kuitenkin siinä, että hän ei näe toisten ongelmia ainoastaan silmillään vaan tuntee ne myös sydämellään.

Ja luonnollisestikin kun kirjoitan tässä kiltistä ihmisestä tarkoitan ennen kaikkea heitä, jotka nähdessään toisten ihmisten ongelmat, haasteet ja tarpeet alkavat ensimmäisinä miettiä, miten he voisivat auttaa ja tulea kanssaihmistään.

Liian monelle heistä kiltit (eli lähimmäiset huomioivat, heitä tukevat ja auttavat) ihmiset ovat valitettavasti kuitenkin pelkkiä hyväsydämisiä hölmöjä. Olemme olemassa heille vain sen aikaa kun meitä tarvitaan, sen jälkeen meidät heitetään nurkkaan ja unohdetaan, kunnes panostamme taas joskus tarvitaan toisten ylös nostamisessa. Varsinaista arvostusta saamme, siis.

Toisaalta se mitä moni lyhytnäköinen avuntarvitsija ei ymmärrä on, että meilläkin on omat tarpeemme, omat heikot hetkemme, toiveemme siitä että meidänkin haasteemme huomattaisiin edes kerran.

Kun alamme ymmärtää, että aikaisemmat palveluksemme ja tukemme eivät itse apua vastaavasti tarvitessamme ja edes sitä pyytäessämme palaa meille takaisin, on aika linjata omaa tietä aktiivisesti uudestaan. Jos se tarkoittaa ”autenttiseksi, suoraksi ja rehelliseksi omaksi itseksi” muuttumista, selän kääntämistä, niin olkoon sitten niin.

Asia ei ole kuitenkaan niin yksioikoinen.

Empaattinen ihminen kun ei voi kääntää empattisuuttaan pois päältä niin kuin kytkimestä, vaan tuo sielun-, sydämen- ja mielenlaatu kulkee mukana aina. Silloinkin kun empaatin omat voimat ovat vähissä ja hän joutuu ottamaan aikaa ja rauhaa itselleen, hän tuntee usein pettävänsä autettavansa, niin syvällä monissa empaattisissa auttajissa tuo osa on.

Ainoastaan silloin, kun maailma kouluttaa empaattiamme niin kovalla kädellä, että hänen on pakko itsensä pelastaakseen otettava etäisyyttä kaikkeen auttamiseen ja muihin kuluttaviin kontakteihin, hän voi sen tehdä ja silloinkin vain siksi aikaa, kunnes hänen oma kuntonsa ja olonsa tuntuu hieman paremmalta.

Aina löytyy opportunisteja, jotka ovat halukkaita käyttämään hyväkseen toisen ihmisen hyvää sydäntä, heidän fyysisisiä ja joskus myös rahalliisia panostuksiaan nauraen makeasti matkallaan pankkiin. Paitsi että tuo on hyvin sattuva kielikuva, se ei ole edes aina kovin kaukana totuudesta. Sen jälkeen tuo kiittämättömien käenpoikien ja -tyttöjen kerma ihmettelelee, että mikä heidän käyttäytymisessään nostattaa joskus auttajan takajaloilleen.

Ymmärtäkööt tämän maailman kaikki käsi ojossa odottajat, että myös auttajien tukipiikin pituus vaihtelee, joskus siihen mahtuu enemmän toisten ongelmia ja auttamista, joskus vähemmän, ja ajoittain hän tarvitsisi jeesiä itsekin.

Jos heidän noissa tilanteissa toisilta saamansa vastaus on aina mallia no can do, niin ennemmin tai myöhemmin auttaja voi itsekin menettää halunsa ja joskus jopa voimansa ja kykynsä auttaa. Silloin jokaisesta päivästä ja omasta selviämisestä tulee entiselle auttajalle itselleen elävän elämän Selviytyjät, paitsi että se ei ole ennalta käsikirjoitettua, eivätkä sen loppuratkaisut ole aina hyviä.

Joka ainoa ihmissuhde on kaksisuuntainen tie ja niin sen on oltavakin. Hyvän on aina virrattava ihmisten välillä kumpaankin suuntaan.

Jos jollekin autetulle tai läheiselle tuo ei kelpaa, jos joku pitää itseään sinua parempana tehden selväksi että haluaa lähteä yksisuuntaista tietään sinusta poispäin, niin anna hänen mennä. Voi hyvinkin olla, että hän ajaa omaa yksisuuntaistaan väärään suuntaan, tulevaa liikennettä vastaan. Siellähän menee, kiitos ja hyvästi.

Ja kyllä, luit aivan oikein – eräs kaunis päivä kiltinkin ihmisen mitta tulee täyteen.

IE

Kuva: Jostain netin syvyyksistä, ei havaintoa alkuperäisestä kirjoittajasta (vihjatkaa jos tiedätte, niin laitetaan kreditit kuntoon, kiitos!)

Facebook: https://facebook.com/IhmistaEtsimassa1

Instagram: https://instagram.com/ihmistaetsimassa

Add a Comment