Aidan päällä

Olemme kaikki tasapainoilleet elämämme päätöksissä ja ratkaisuissa joskus aidan päällä, toiset meistä useammin, lähes jatkuvasti, ja toiset taas harvemmin. Itse olen puhunut joskus puolihumoristisena kiertoilmaisuna kiikunkaakkuilemisesta, itse kuitenkin tiedän, tunnen ja ymmärrän tuon sydämessäni niin hyvin, Mars Vaa’assa kun olen.

Miehen Marsille tuo on oman kokemukseni mukaan yksi myrkyllisimmistä positioista – joskus harvoin, kun olisi pitänyt kärrätä ”rautaa rajalle” ja käyttää sitä kovimmalla kädellä all out, on tullut kustua asioita liiallisella ajattelemisella, fundeeraamisella ja turhalla paskanjauhamisella. Varmistin on jäänyt liian usein päälle. My bad.

Mutta palataan itse asiaan.

Monissa elämänratkaisuissamme olemme ajoittain suurten päätösten äärellä, niin ihmissuhteissa kuin työasioissakin.

Kaikissa niistä ei tarvitse aina valita yhtä puolta ja kääntää selkänsä toiselle, mutta henkilökohtaisessa elämässä tulee vastaan tilanteita, joiden pitkäaikainen tärkeys ja painoarvo tekevät tekee ratkaisevasta päätöksestä vetäytymisen mahdottomaksi. Noissa tilanteissa ei voi kiikunkaakkuilla pitkään. Tilanteessa on vain kaksi selvää, toinen toisensa poissulkevaa vaihtoehtoa, joista on valittava toinen.

Jokainen noista valintatilanteista tuo maksettavaksi laskun.

Teosta on aina seurauksensa, päätöksen tekeminen tuo aina tekijälleen vastuun päätöksestään ja konfliktitilanteissa toisen osapuolen puolelle asettuminen voi tuoda mukanaan jonkin tärkeän asian, ihmissuhteen tai jopa ihmisryhmän menettäminen elämästä, mahdollisista taloudellisista ja karmallisista menetyksistä puhumattakaan.

Sanovat, että kakkua ei voi sekä syödä että säästää. Tuo on totta niissä tilanteissa, kun on kyse vain yhdestä kakusta – yhdestä selvärajaisesta valinnasta – toisaalta asia on usein myös monitahoisempi.

Joissakin tilanteissa, asiaa laajemmasta näkökulmasta katsottaessa, ei tarvitse valita vain ja ainoastaan yhden kakun syömisen tai syömättä jättämisen välillä. Joskus on mahdollista tehdä laaja-alaisempia, suurempia piirejä hyödyttäviä ja palkitsevia päätöksiä. Nauttia kahta erilaista kakkua hyvällä maulla ja hyvällä lopputuloksella kaikkien osapuolten hyväksi, jokainen tulkitkoon tuon omassa elämässään omasta viitekehyksestään ja omalla tavallaan.

Summa summarum, kyse on vain siitä, haluaako omassa elämässään kahden kakun välillä kiikunkaakkuileva nähdä kaikki käytettävissään olevat mahdollisuudet vai kaikki mahdollisuuksissa heidän mielestään piilevät haasteet ja ongelmat.

Ehkä aidan päällä tasapainoileminen on sittenkin helpompaa?

Uhka vai mahdollisuus?

IE

Kuva: Ronald Plett / Pixabay

Facebook: https://facebook.com/IhmistaEtsimassa1

Instagram: https://instagram.com/ihmistaetsimassa

Add a Comment