Korrektisti ilmaistuna

Viime aikoina julkisuudessa on käyty paljon keskustelua kielestä ja etenkin eri teksteissä käytetyistä sanavalinnoista. Se suuri kysymys ja väittelyn aihe – kielitietäjien ja -ammattilaisten, siinä missä -masokistien ja -apologistienkin iso ilo. Korrektisti ilmaistuna.

Asiaan puuttui viime torstaina myös joskus ylistämäni, joskus kyseenalaistamani Ylen Aamu-TV, jossa aamun kultuurikeskustelussa taitettiin peistä vanhoista teoksista, klassisista teksteistä ja niiden sanastojen muuttamisesta kohti nykypäivän hyperkorrektia maailmankuvaa. Woketusta parhaimmillaan.

Nykymaailman vaikuttajilla monella eri tasolla näyttää olevan vastaansanomaton halu ja tarkoitus sensuroida ja muokata haluamakseen kaikkea sellaista, jonka he eivät katso sopivan omaan tämän hetken maailmaansa ja maailmankuvaansa tai jonka koetaan tai ajatellaan olevan jollakin tavalla jotain ihmisryhmää loukkaavaa. Kaikella tällä vaikutetaan ihmisten käsityksiin paitsi nykymaailmasta, myös historiastamme ja sen tapahtumista yleisemminkin.

Eritoten tuo on nähtävissä esimerkiksi siinä, että kaiken maailman ”auktoriteetit” ovat nykyisessä moraali- ja paremmintietämiskiimassaan sensuroimassa ja uudelleensanoittamassa taiteilijoiden tuotoksia, esimerkkinä vaikkapa Roald Dahlin teokset ja toisena ääripäänä Don Rosan kaikkien tuntemat ankkatarinat.

Jokaisen luovan tekijän jokainen tuotos on kuin tallennettu valokuva historiaa, osanen sitä maailmaa ja tiettyä hetkeä mitä tekijä on sitä luodessaan elänyt, mitä siitä miettinyt ja mitä silloin tuntenut.

Tekstit taas ovat vuosikymmenien, vuosisatojen ja jopa vuosituhansien takaa, maailmassa kaikki on muuttunut kirjoitushetkestä monta monituista kertaa ja tulee aina muuttumaan. Tämän päivän woketettu, korjattu ja hyväksynnän saanut teksti on tulevaisuudessa ahdistavaa, syyllistävää, nöyryyttävää ja loukkaavaa joillekin muille ihmisille ja ryhmille. Piiri pieni pyörii.

Vaikka esimerkiksi some on jo vuosikausia muokannut algoritmeillään ja automaattivalvonnallaan sitä, mitä kanssaihmisesi sinusta ja tuotoksistasi sosiaalisessa mediassa näkevät, on tilanne vaarassa eskaloitua entisestään tekniikan kehittyessä. Kasvottoman keinoälyn eri kanavissa suorittama teksti- ja sisältövalvonta eivät tule lähitulevaisuudessa ainakaan vähenemään, sanokaa minun sanoneen. Miksi mitään ilmaisutapaa valvottaisiin pelkän valvomisen ilon takia? Valvontatekniikan ja -mahdollisuuksien koko ajan kehittyessä luova ihminen on koko ajan heikommalla.

Jokaiselle voimalle on vastavoimansa ja vallassa olevat ovat aina yrittäneet pitää kiinni vallastaan, hiljentää ja pahimmillaan jopa kukistaa ja tuhota vastustajansa. Modernit media- ja somejätit eivät ole tuossa mielessä yhtään poliittisia vallanpitäjiä ja diktatuureja kummempia.

Miten tuo kaikki maailmassa juuri nyt tapahtuva vaikuttaa tai on vaikuttanut minuun ja kirjoittamiseeni? Ei paljoakaan, vaikkakin olen seurannut huolestuneena jo vuosikausia sitä sensuurin ja tylyttämisen suuntaa, mihin olemme menossa.

Olen elämäni aikana kirjoittanut laskemattoman määrän tekstejä ja samaa tulen jatkamaan myös tästä eteenpäin. Mitä teksteihini tulee, niin kenelläkään muulla kuin minulla itselläni ei ole oikeutta muokata, korjailla, tai uudelleensanoittaa aikaansaannoksiani, siitä syystä siirryin esimerkiksi aikanaan Bloggerin blogialustalta omalle serverilleni. Maailmalle pieni asia, mutta minulle itselleni ratkaisevan tärkeää oman ääneni, elämäni ja kertomukseni kuuluviin saamiselle nyt ja vastakin.

Mitä teksteihini yleensä tulee, niin arvostaa saa ja arvostellakin ehdottomasti jos todellista syytä on, mutta jos jollakulla on ongelma minun, aiheitteni tai sanavalintojeni kanssa, nostakoon kissan pöydälle suoraan minun kanssani.

Jokainen minun henkilökohtaisen, sisäisen ja ulkoisen maailmani ”paremmintuntija” tai ”-tietäjä” saa kuitenkin suksia mielipiteineen elämästäni ja maailmastani hevonhelvettiin, teillä ei ole asiaan, esitystapaani tai teksteihini mitään palaa.

Minä esitän maailman sellaisena kuin olen sen aina esittänyt, sellaisena kuin se on halunnut minulle esittäytyä, sellaisena niin kuin sen näen ja koen. Rakkautena ja vihana, elämänä ja kuolemana, välittämisenä ja välinpitämättömyytenä, valona ja pimeytenä, totuutena ja valheena.

Maskuliinina ja feminiininä.

Korrektisti ilmaistuna.

IE

Kuva: Lorenzo Cafaro / Pixabay

Facebook: https://facebook.com/IhmistaEtsimassa1

Instagram: https://instagram.com/ihmistaetsimassa

Add a Comment